maandag 21 januari 2013

De Spaarndammerbuurt, een plaats, een straat, een huis

Spaarndammerbuurt

Een plaats, een plek, een straat, een huis.
Eenieder kent wel een plaats, een plek, een straat, een huis. Daar waar je jeugd is begonnen.


Mijn plaats Amsterdam

Mijn plek Spaarndammerbuurt
Mijn straat; de HoutrijkstraatMijn huis; 154 1 hoog
De Spaarndammerbuurt, een buurt met een bijnaam; "de moord en brand buurt", is ontstaan uit de uitbreiding van Amsterdam in het westelijk havengebeid. Begin 1900 zijn daar de eerste woningen gebouwd. Woningen vooral bestemd voor hen die werken in het havengebied.


De spaarndammerbuurt kent en kende een aantal markante punten.
Het meest bekende gedeelte van de Spaarndammerbuurt zijn de woningen die gebouwd zijn in de Amsterdamse school. Het schip is karakteristiek voor deze stijl van ontwerpen.

Het Schip
De Maria Magdalenakerk
Een landmark voor de spaarndammerbuurt was de Maria Magdalenakerk. Wegens bouwvalligheid werd deze in 1968 afgebroken. De contouren van de kerk dienen nu als afscheiding voor het Domela Nieuwenhuisplantsoen.
Een klein detail om te vermeld is dat de kerk door P.J.h. Cuijpers is ontworpen. Hij ontwierp het Centraal Station en het Rijksmuseum.
Wat in de vergetelheid lijkt te zijn geraakt is het monument van Ir. W.A. Froger, een van de grondleggers voor het graven van het Noordzeekanaal. Op de Spaarndammerdijk, ter hoogte waar nu de ingang van het Brediusbad is en tegenover de nieuwe vestiging van Gamma, stond een gedenknaald ter herinnering aan Ir. W.A. Froger die Amsterdam de weg naar de zee wees. Het heeft nog een tijd op de kop van de Piet Heinkade/Oostelijke Handelskade gestaan, echter daar vandaan is het wegens de nieuwbouw elders opgeslagen. Eigenlijk zou het weer op de oude plaats - Spaarndammerdijk - teruggeplaatst moeten worden.



Op de steen is te lezen:
"Ter nagedachtenis aan Willem Anthonie Froger
1812 - 1883
Die Amsterdam een nieuwe weg naar de zee wees."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten