vrijdag 25 januari 2013

De clubs in de Spaarndammerbuurt

Clubs


De Spaarndammerbuurt kende in de jaren 1950-1970 een rijk verenigingsleven.
- korfbal
- voetbal
- speeltuinverenigingen
- muziek verenigingen

 
Een van deze was een wandelvereniging "Olijk en Vrolijk", deze organiseerde een week op de boerderij op de Veluwe. Om dit te promoten hebben zij een film gemaakt die bewaard is gebleven. Bij RTV-NH is enige tijd geleden daar in een programma over oude films aandacht aan besteed.

Een video-opname is thans in het bezit van het Gemeente Archief te Amsterdam.


25-10-2005 De stad uit!
Lekker Amsterdam uit en naar het platteland. Kinderen uit de Spaarndammerbuurt waren in de jaren '50 en '60 dolgelukkig met een weekje 'buiten'. Even niet omringd door hoge huizen en beton. Ravotten op het boerenerf en dolle kinderkermis op de laatste dag. Martha Sijtsma zou zo weer in de bus stappen en vertelt over haar heerlijke kindervakanties.
Korfbalclubs
Bij de speeltuin op het Zaandammerplein was en is nog de korfbalclub Hespa actief.

Op http://spaarndammerbuurt.hyves.nl zijn daarvan de foto's te bewonderen.

Voetbalclubs
De Spaarndammerbuurt kende verschillende voetbalclubs. De bekenste daarvan is DWS - Door Wilskracht Sterk - opgericht op 22 maart 1909. Het speelveld was aan de Spaardammerdijk. Http://www.dws-afc.nl geeft o.a. de geschiedenis van deze voetbalclub.De Germaan had haar velden bij haar grote broer DWS aan de spaarndammerdijk.
De velden van zowel van DWS als De Germaan moesten het veld ruimen voor de vooruitgang. Het westerpark is grotendeels uitgebreid met de sportvelden.
De Germaan is verplaatst naar het sportpark "De Eendracht" en DWS naar het sportpark Spieringhorn. De Germaan is op het internet te vinden bij http://members.lycos.nl/asvdegermaan/


Er heeft ook nog een bedrijfsvereniging met een voetbal afdeling bestaan van de Electriciteits Centrale Hemweg. Haar naam was Energia, opgericht 01-07-1947 en helaas opgeheven op 30-06-1995.


Op de site van Igor Wijnker - http://www.igorwijnker.nl/FC%20de%20Liefde.html - wordt de terloorgang van Energia beschreven.


En dan is er ook sprake geweest van een katholieke voetbalvereniging D.O.S.S., opgericht in 1919. D.O.S.S. staat voor: Door Oefening Steeds Sterker. D.O.S.S. is naderhand uitgegroeid tot een combinatie van DOSS-Constatiu-Gezellen Vier oftewel D.C.G. D.C.G. heeft haar velden in Geuzenveld aan de Jan van Galenstraat. Hun website is: http://rksv-dcg.nl

Bij Wester Suiker Fabriek komt de muziekvereniging nog in beeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten